Внимавайте, когато пазарувате в големите търговски центрове – кражбите зачестяват.

Мария Станкулова става жертва на джебчии за пореден път. „За последно на 31 август ми откраднаха дебитната карта и въпреки че в нея нямаше пари, това ми създаде много проблеми. Наложи се да я блокирам“, казва жената.

Не е забелязала крадците, твърди, че успяват да останат незабележими. Методите за обиране стават все по-креативни.

„Като цяло хората, които са джебчии, се стремят да въздействат и психологически на хората. Наскоро имаше случай, при който майка и дъщеря бяха симулирали инвалидност. Бутаха в инвалидна количка момичето, което използваше миловидната си физиономия, за да може да се възползва от разсеяните посетители на търговския обект и да краде от тях“, казва Ивайло Атанасов, управител на охранителна фирма.

За да се предпазим от опразване на джобовете и на портфейлите си, трябва да сме наблюдателни, съветват от полицията.

„Като цяло са организирани. В повечето случаи групите са по двама-трима. Основно на територията на София са жени. Млади жени – на 20-30 г., добре облечени. Това, което винаги носят със себе си, е чанти, а в магазините носят дрехи или нещо временно, за да се прикрият“, описва ги служител на „Противодействие на криминалната престъпност“ в СДВР.

София привлича гастролиращи джебчии от други страни, разказват от СДВР.

„От началото на лятото към  настоящия момент имаме три групи, които са неутрализирани. Две от групите са чужденци, другите са от България. Също има и още 3 лица извършители, които не са в група, първоначално са задържани за 72 ч., после са с постоянна  мярка за задържане“, уточнява служителят на полицията.

Групите от чужбина обикновено пътуват за Сърбия, Гърция и Турция, но остават с страната ни за 3 до 5 дни за няколко бързи кражби.