Обявиха за противоконституционен указа на президента Румен Радев, в частта в която назначава Кирил Петков за служебен министър на икономиката. Конституционният съд реши, че Петков не е имал само българско гражданство, както изисква действащата Конституция.

Решението на съда предизвика острите реакции на политическите опоненти на Петков и държавния глава.

От ВМРО обявиха, че ще внесат жалба до Върховния административен съд всички решения и актове, подписвани от Кирил Петков като министър, да бъдат обявени за нищожни.

Президентът Румен Радев обаче защити бившия си министър. От Бобов дол той обяви, че не коментира актовете на Конституционния съд.

"Мога само да кажа, че ако България имаше повече министри като Кирил Петков, щеше да изглежда по друг начин", заяви Радев.

От инициативния му комитет допълниха, че той няма нито правомощия, нито задължение да проверява истинността на декларираното от кандидатите за министри, а всяко друго внишение е "израз на безпомощност на партии и лица, търсещи повод да избягат от оценката на обществото за тяхното корумпирано и управление".

ГЕРБ, които са вносители на искането до съда, обявиха, че са доволни от решението и атакуваха Радев.

"Радев не го ли знае? Декларацията като дойде, не се ли запита? Наглостта на Радев да изпрати писмо до Конституционния съд да прекратят делото, това е за коментар", каза Бойко Борисов.

Според опонента на настоящия държавен глава - проф. Анастас Герджиков, той дължи отговори на обществото защо е нарушил основния закон.

"Как българските граждани да вярват, че имаме върховенство на правото и че никой не е над закона, когато българският президент не смята за нужно да спазва основния закон на страната?", попита проф. Герджиков.

В лично мнение, което не изразява общото на партията, юристът от "Има такъв народ" Радостин Василев поиска да се търси наказателна отговорност на Кирил Петков.

"Заради обратното действие на решението на КС по отношение на указа на президента, Кирил Петков реално никога не е бил министър. Следват поредица от дела за отмяна на актовете му", заяви Василев.

"Изправи се БГ! Ние идваме!" обяви, че този казус всъщност касае хиляди българи.

"Този текст в Конституцията не е справедлив към нашите сънародници зад граница и той е един от първите, които трябва да бъдат променени", се казва в позиция на партията.

ДПС заявиха, че имат последователна позиция по казуса.

"Става дума за казус, в който по време на криза - здравна, социална, икономическа, най-голямото министерство - на икономиката, е хвърлено в правен хаос и вакуум, благодарение на действията на Кирил Петков и президента", заяви Станислав Анастасов от партията.

БСП отказаха коментар, а от "Демократична България" засега се върздържат да говорят по темата.