Критики към президента по казуса с Кирил Петков отправиха някои политически партии и техни лидери.

Конституционният съд се произнесе, че българският президент Румен Радев е нарушил Конституцията на страната при назначаването на Кирил Петков за министър в служебното правителство, което започна работа през май месец, заради това, че не е имал само българско гражданство.

„В България основният закон е Конституцията и той трябва да се спазва. Радев знаел ли е това?“, попита лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

ВМРО поиска анулиране на всички актове и решения, подписвани от Кирил Петков като министър. А според ИТН той никога не е бил министър.

„Кирил Петков не ме интересува. Коментарът ми е срещу Радев и неговите юристи и съветници, за които той твърди, че са най-великите в сравнение с нашите", каза Бойко Борисов пред симпатизанти на ГЕРБ в Басарбовския манастир.

По думите за публиката звучало, че „нещо му правят на момчето, пък то не знае. Той може да не е знаел, но неговият началник Радев е знаел. И затова си позволи да пише на Конституционния съд да излезе с друго решение“, заяви Борисов. Той добави, че иска Кирил Петков на политическата сцена, за да се докаже кой е по-добър.

Десислава Атанасова припомни, че именно депутати от ГЕРБ са внесли искането и са доволни, че Конституционният съд се е произнесъл в сравнително бърз срок.

ВМРО обяви, че внася жалба във Върховния административен съд, с която искат да бъдат анулирани всички актове и решения, подписвани от Кирил Петков като министър. Според партията на Красимир Каракачанов прокуратурата също трябва да се намеси по казуса.

„Това решение не е никаква изненада за юристите и е лъч надежда, че сме независима държава“, смятат от ИТН. Според тях ще следват поредица от дела за отмяна на актовете на Кирил Петков от заинтересовани страни. 

„Всички знаехме, че Петков лъже, а Радев си е затворил очите, когато го е назначил в нарушение на Конституцията. Въпрос на време беше това да лъсне официално. Сега и двамата трябва да бъдат подведени под отговорност“, призова и лидерът на „Воля“ – Веселин Марешки.