ВМРО иска от главния прокурор Сотир Цацаров да прекрати дейността на Българския хелзинкски комитет (БХК) заради недопустима намеса в съдебната система на България, съобщиха от партията.

Заместник-председателят на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки и депутатът Александър Сиди са внесли сигнал до главния прокурор с искане регистрацията на БХК да бъде прекратена.

В сигнала се твърди, че БХК по пряк и косвен начин оказва натиск върху българските магистрати и извършва противоконституционна, противозаконна, неморална и открито антибългарска дейност.

Като най-скандалната дейност от ВМРО определят организирането на семинари за съдии, прокурори и следователи, част от които след това решават съдбите на доказани престъпници.

"Именно такъв е и случаят с Джок Полфрийман, на когото Сдружението оказва подкрепа, изразяваща се в правни и фактически действия. С тези свои постъпки Сдружение "Български хелзинкски комитет" по заобиколен начин нарушава принципа на безпристрастност на част от магистратите", се посочва в мотивите на искането до главния прокурор.

От партията припомнят, че през 2013 г. Сдружение "Български хелзинкски комитет" е наградило съдия Калин Калпакчиев като подгласник в класацията за човек на годината и се изтъква, че за същата тази награда през 2015 г. е номинирано и лицето Джок Полфрийман.