Най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ този вторник организира блокади на основните кръстовища в 10 града на страната. Заявката е протестът да се провежда  всеки ден между 15:00 и 17:00 ч. местно време в Скопие, Охрид, Битоля, Кичево, Кавадарци, Прилеп, Струмица, Щип, Велес и Кочани.

Протестиращите искат от правителството да публикува т.нар. „Пътна карта“, която, както беше казано на брифинг на партията, се договаря със София от премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и специалния пратеник на правителството за България Владо Бучковски, пише македонското електронно издание „МКД“.

Лидерът на партията Християн Мицкоски съобщи, че протестите са срещу „тайните преговори, които водят премиерът Зоран Заев и специалният пратеник Владо Бучковски с властите в София". Според него те се отнасят до "бъдещето на РСМ и евроинтеграцията на македонския народ, нация и държава в ЕС".

„От висши дипломатически източници, както от Брюксел, така и от официална София разбрахме, че исканията от Рамковата позиция на българския парламент ще бъдат част от преговорната рамка на Република Северна Македония за ЕС. По този начин двустранният проблем, който имаме със София, а той се отнася до автентичността на македонския народ, култура, традиции, обичаи, македонски език, антифашистката ни борба, а това ще означава, че всички онези проблеми посочени в Декларацията на българския парламент ще бъдат вече проблем, който ще имаме с ЕС. От двустранен той ще се превърне в проблем между Македония и ЕС. Единственият начин да се противопоставим на това нещо е народът да излезе по улиците“, заявил по време на пресконференцията Мицкоски, който призова всички опозиционни партии да се включат в блокадите.

Според него гражданите трябва да разберат какво съдържа „Пътната карта“, за която преговорят Заев и Бучковски.

„Ако Декларацията на българския парламент от 2019 г. бъде част от преговорната рамка ще бъдем изправени пред следния избор: асимилация и българизация в рамките на един ден когато приключим преговорите за членство в ЕС или замразяване и окончателен отказ от съня за ЕС", каза още лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.