Основната тема в контактите между Северна Македония и България не са въпросите за идентичността, а пътната карта, която ще създаде предсказуемост при изпълнението Договора за приятелство, заяви външният министър на югозападната ни съседка Буяр Османи на пресконференция в Скопие.

„Пътната карта за нас е приемливо решение, което ще създаде тази предсказуемост, обсъждали сме този план за действие няколко пъти, но мисля, че по-голяма отговорност имат държавите членки да кажат къде ще поставят тази пътна карта и дали ще защитят европейския процес като такъв. Мисля, че част от тежестта пада върху държавите членки и от нас зависи да работим, за да определим този план за действие възможно най-скоро“, каза Османи.

Външният министър на Северна Македония отбеляза, че към целия този спор между София и Скопие страните членки също проявяват интерес, защото начинът, по който спорът ще бъде разрешен в бъдеще, може да създаде големи проблеми за други страни, които се присъединяват към ЕС.

„Португалското предложение е креативно решение, което се отнася до чувствителността и на трите страни - нашата, българската и страните членки, защото очевидно страните членки също имат мнение за това какъв да бъде процесът на преговори, тъй като ще бъде определен като модел и ще създаде прецедент за други страни кандидатки и страни в региона.

„Това означава, че може да отвори големи проблеми предвид колко нерешени двустранни въпроси има в региона и оттам интересът на членовете, може би не само към нас, но и към самия процес, да защитят процеса," казва външният министър.

Османи отново подчерта, че юни е най-добрият шанс за следващите две години за разрешаване на спора и започване на преговори, така че в Скопие работят сякаш следващият месец е единственият шанс.

„Преобладава мнението, че работим така, сякаш ще успеем през юни, независимо от факта, че не искам да повишавам очакванията на гражданите. Това е сложен процес, който вече не зависи от нас, от нас зависи от изпълнението на критериите. Критериите са изпълнени, сега очевидно процесът зависи от динамиката в страните членки, но нашият подход е да работим през юни като че ли е единственият шанс за намиране на решение, въпреки че имам лично усещане, че в следващия две години може би юни все пак е най-добрият ни шанс," каза министърът.