Европейската комисия препоръча на 8 декември държавите членки да гласуват „За“ приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген.

Вероятно ще има отделен вот за България и Румъния, отделен вот за Хърватия. Възможно е и приемането да не е едновременно.

Брюксел се надява, че днешната категорична препоръка на Комисията би помогнала да убеди страните, които все още имат резерви – Нидерландия и Швеция.

България, заедно с Румъния и Хърватия, отговарят на условията за влизане в Шенген, се казва в документ на ЕК днес. Той е изготвен в помощ на държавите при вземане на решение за разширяването.

Според документа, Съветът на ЕС трябва да позволи на трите страни, без забавяне, да участват пълноценно в шенгенското пространство.

Относно взрива в Полша генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че „вероятно" инцидентът е причинен от ракета изстреляна от украинска противовъздушна отбранителна система.

Украйна има право да се защитава, категоричен беше той и коментира, че не тя е отговорна, за напрежението пред последното денонощие.