След две седмици на редица пожари в страната служебната власт отчете, че се справя със стихията. От парламентарната трибуна служебният премиер Димитър Главчев увери, че новите огнища се посрещат адекватно и са взети мерки за оптимизиране на ресурса за справяне със стихията.

„Сериозна е обстановката с пожарите в България, но благодарение на пожарникари, военни, горски, добровлци, сравнително бързо се справяме с огнищата. С толкова много огнища е трудно да се справиш бързо“, заяви Главчев.

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов пък обясни, че на няколко места в страната бушуват огнища, но постепенно се овладяват.

„Най-важното е че няма опасност за населението. Има множество служители, техника, горски, доброволци, считам, че лека-полека ще започнем да се справяме с пожарите“, каза Стоянов.

 

А каква оценка дават хората на институциите за справянето с пожарите? Отговорът дава проучване на „Маркет Линкс“, финансирано и реализирано съвместно с bTV, сред 1008 пълнолетни в страната между 20-28 юли.

Половината анкетирани - точно 50%, казват, че не одобряват работата на държавата по отношение на огненото бедствие. 37 на сто подкрепят действията на властта по потушаване на пожарите. 13% запазват неутралност.