Не като с агент, а като с лице в контакти и впечатления от френската действително – по този начин бившият майор от външното разузнаване Владимир Костов се е срещал с философа Юлия Кръстева, чието досие беше публикувано неотдавна и предизвика голям скандал, след като тя отрече да е била част от ДС.

„Юлия Кръстева я познавах много добре докато беше ученичка и студентка в България. За заминаването й мисля, че имам малък принос, тъй като, както се правеше за всеки с подобна кандидатура, съм дал изцяло благоприятно мнение да отиде да използва тази стипендия”, обясни той.

По думите му според публикуваните документи вербуването е станало през 1971 г., като по това време не е бил в контакт с нея. По-късно, вече като кореспондент в Париж, той се е срещал с нея през 1974 г.

„Агент Сабина” го научих сега от публикуването на досието. Нямам никакъв спомен да съм го знаел тогава, не изключвам да съм го знаел. Когато се поддържа контакт с едно лице се води разговор, за да се разбере какво знае по едни или други въпроси, какво му е мнението по едни или други въпроси.Тя е представлявала интерес, както всеки на нейното място, за българските служби с контактите си с френската действителност”, обясни той.

Снимка: bTV

Костов подчерта, че никога не е бил водещ офицер на Кръстева. Той призна, че няма представа кой би се опитал да й навреди с публикуването на досието (каквото е нейната теза), като отбеляза, че подобна възможност е имало многократно през годините.

Костов оцелява след нападение с отрова две седмици преди смъртоносната атака срещу Георги Марков в Лондон. По думите му обаче трудно може да се прави паралел между неговата ситуация и тази с бившия руски агент Сергей Скрипал.

„До този момент не съм видял, не съм чул изнесени категорични данни и свидетелства по въпроса. На основата на подозрение и лични убеждения не може да се раздават присъди. Позицията на българското правителство и премиера Бойко Борисов (да не гонят руски дипломати) е съвсем добре премерена”, смята той.

Темата за ДС и един от водещите съвременни интелектуалци на Европа продължава довечера в bTV Репортерите с филма "Ребусът "Юлия Кръстева" на Теодора Енчева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!