Случаите се увеличават особено при младите до 19 години, както и техните родители, предупреждава математикът проф. Николай Витанов. Той обясни, че се оформя вторичен пик на вълната, а смъртността ще става по-висока.

Починалите в сравнение с миналия октомври са 2,7 пъти повече, казва математикът проф. Николай Витанов.

„Миналия октомври бяха 441 за целия месец, до този октомври са над 1200 вече. Следващите две седмици ще са доста напрегнати, и то се вижда.
Са две трети от всичките случаи, колко са всичките случаи. Това е реалното положение“, заяви проф. Витанов.

По думите му тези числа или ще се запазят през следващите две седмици, или ще се увеличат.

Отново близо 14% са положителните проби за коронавирус за последното денонощие - над 3400 души. Над 700 души са постъпили в болница заради усложнения. Общият брой хоспитализирани наближава 6000 души. Над 500 от тях са в интензивни отделения. 86-има са починали за денонощие, 92% от тях не са били ваксинирани.

Общата заболеваемост за страната се повишава до 484 заразени на 100 000 души.

В 6 области днес тя е рекордна. Виждате най-висока е във Видин, Монтана, Габрово, Перник. Рязко нарастват случаите и в столицата.

В тези области заболеваемостта е над 750 на 100 000 души - прагът, над който учениците трябва да преминат изцяло на дистанционно обучени, ако следващата седмица се приемат предложенията на главния държавен здравен инспектор.