Демонтирането на Паметника на Съветската армия в София е на финалната си права. Ситуацията около монумента рязко ескалира след разполагането на тежка техника и полиция. Стигна се до напрежение и дори до кратка блокада в центъра на столицата.

Ситуацията в момента е спокойна, макар че в района все още има много полиция, има КПП-та и заграждения. Така ще остане и през нощта.

Тази сутрин от областната управа на София обявиха, че се дава старт на демонтирането на голямата статуя на върха на паметника. Предстои тя да бъде свалена през следващите дни, а всички дейности по демонтажа трябва да приключат до 59 дни.

Остро на това обаче се противопоставиха от „БСП за България“, както и от „Възраждане“. Днес тук имаше политици от левицата, стигна се дори до инцидент с народния представител Георги Свиленски.

Снимка: bTV

Паметникът на Съветската армия осъмна с масирано полицейско присъствие и кран. Мненията „против“ и „за“ премахването му започнаха от сутринта.

„Съветски войник с автомат над главите да се махне от нашия град - не му е мястото тук, мястото му е в музея“, смята Емил Георгиев.

„Той е свързан с едно най-епохалното събитие в човешката история. Това е Втората световна война. Да седи и след 100 години той ще е още по-ценен, защото такива места има изключително рядко“, коментира Чавдар Ветов.

Снимка: bTV

Според реставратора Марин Марков конструкцията на монумента е компрометирана.

„Първо имаме не съвсем качествена отливка – тогава много са бързали в онези години. Основната грешка според мен е, че са наляти до кръста бетон във фигурите, които вследствие на процесите - влизане на влага, замръзване, размръзване, е нацепил краката и там носещите части на фигурите“, обясни Марков.

„На този етап те ще бъдат преместени в държавен имот, така че ще бъдат строго охранявани“, каза областният управител на София Вяра Тодева.

„Това, което сме предвидили, е да се премахват парчетата до големина около 4 тона“, каза Георги Чичков, зам.-областен управител.

Против премахването на паметника се обявиха от левицата.

„Това поредно безумие, което продължава вече 30 години на едни псевдополитици с неясни биографии, които искат да се борят с културно-историческото наследство на града. Няма да го допуснем“, заяви Иван Таков, лидер на градската организация на БСП.

Стана ясно, че депутатът Георги Свиленски е претърпял инцидент. По думите му служител от строежа бутнал върху него металната ограда, докато разговарял със заместник-областния управител и настоявал да бъде допуснат зад загражденията около паметника.

„Сега лекарите казаха – много близо до сухожилие е травмата, която ми е нанесена – можеше да остана инвалид за цял живот“, каза Георги Свиленски.

В знак на протест представители на БСП и поддръжници излязоха на „Орлов мост“.

По обяд движението по „Цариградско шосе“ беше блокирано.

От Музея на социалистическото изкуство казаха, че както и по-рано са заявявали - нямат място за фигурите на паметника при тях. От район „Средец“, на чиято територия се намира монумента отказаха да коментират случая. От Столичната община също запазиха мълчание.

Демонтажът на паметника и пострадалият депутат от БСП пък разпалиха страстите в парламента. Вижте във видеото политическите реакции.