Започва демонтажът на Паметника на Съветската армия, който дълги години предизвикваше полярни реакции в обществото. На мястото има засилено полицейско присъствие.

Заедно с крана около паметника рано сутринта бяха разположиха десетки униформени и полицейски коли.

„Паметникът не е реставриран никога. Стана ясно, че има сериозни пукнатини във фигурите“, коментира областният управител на София.

„В краката на войника има сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 см – разцепили са се по цялата дължина. Основната причина е, че едно време са налели бетон в краката на фигурите и при проникване на влага и замръзването ѝ, металът се сцепва“, коментира реставраторът Марин Марков, който е направил обследването на МОЧА.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите на областния управител първо ще бъде доизградено скелето, след което ще бъдат демонтирани най-високите фигури. Те ще се сортират и опишат, след което ще бъдат извозени на място, на което да бъдат съхранявани под охрана.

След реставрацията на фигурите, те ще бъдат изложени на подходящо място – в Музея на социалистическото изкуство.

На място се събраха и протестиращи. Столичани отново са на два лагера – „против“ и „за“ демонтажа на Паметника на Съветската армия.

„Аз съм софиянец, за мен това е изключително важно – това грозно нещо, съветски войник с автомат над главите, да се махне от нашия град - не му е мястото тук, мястото му е в музея“, казва пред камерите ни Емил Георгиев.

„Той е свързан с най-епохалното събитие в човешката история - Втората световна война. Ние не трябва да го смятаме като място, пред което да идваме да се прекланяме, но да седи след 100 години той ще е още по-ценен защото такива места има изключително рядко“, смята пък Чавдар Ветов.

В Княжеската градина в София освен идеологическите спорове, които се разразиха, се стигна дори и до инцидент.

По думите на депутата Георги Свиленски служител от строежа е бутнал върху него металната ограда, докато разговарял със заместник-областния управител и настоявал да бъде допуснат зад загражденията около паметника.

От Музея на социалистическото изкуство казаха, че както и по-рано са заявявали - нямат място за фигурите на паметника при тях. От район "Средец", на чиято територия се намира монумента, отказаха да коментират случая. От Столичната община също запазиха мълчание.

Какви бяха реакциите в парламента - вижте още във видеото.