Столичен полицай е окончателно осъден за получен подкуп от 850 лв. Това реши Върховният касационен съд (ВКС), съобщава правният сайт „Лекс“.

Така в сила беше оставено решението на апелативните съдии, които постановиха униформеният да бъде осъден условно на една година затвор с тригодишен изпитателен срок. Той трябва да плати също така и глоба от 2000 лв.

Случаят е отпреди четири години, когато гражданин подал сигнал, че полицейският инспектор му поискал пари, за да не му връчи призовка за шофиране с превишена скорост в столичния кв. „Младост“.

Връчването на призовката било разпределено на осъдения полицай, който обслужвал този район. След като я получил инспекторът установил, че познава нарушителя. Двамата не поддържали близки контакти, но се познавали, тъй като имали кучета от една и съща порода (дакел) и обсъждали възможността да ги чифтосат.

Униформеният не бързал да потърси шофьора, а му се обадил седмица по-късно, ден преди да излезе в отпуск, припомня в. „24 часа“. Разбрали се мъжът да отиде в приемната на полицая. Там полицаят обяснил, че става дума за снимка, направена от „тринога“, която показва шофиране със 125-130 км/ч по бул. „Александър Малинов“.

Инспекторът казал на познатия си, че има два варианта. Първият е да му плати „глоба“ от 850 лв., за да му съдейства да не му бъде отнета книжката за три месеца, както и 12 контролни точки. А вторият - да му връчи призовката и да се оправя сам в КАТ.

Мъжът отговорил, че му се струва невъзможно да е шофирал с толкова висока скорост в града. Усъмнил се, че има нещо нередно и решил да поиска време, за да помисли как да постъпи. Полицаят се съгласил, тъй като излизал в отпуск, като се разбрали да се срещнат отново след седмица.

Междувременно мъжът разказал на приятел, който пък го посъветвал да говори с техен общ познат, който работел в дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР. Този служител проверил в системата на КАТ и установил, че такова нарушение не е отразено в нея, а междувременно мъжът дал показания и пред прокурор за поискания му подкуп и започнало разследването.

Разследваният полицай и шофьорът говорили отново след завръщането от отпуск на униформения. Разбрали се да се срещнат в приемната на кварталния, където била и негова колежка, която той помолил да излезе. Полицаят взел белязаните банкноти и веднага след това в приемната влезли колегите му и го арестували.