Обвинение и нови арести по случая с полицая-трафикант на мигранти. Задържани са още двама души, за които се предполага, че са помагали на 23-годишния униформен Денислав Борисов.

Това, което знаем към момента е, че униформеният е взел нелегалните мигранти от района на Бургас, като най-вероятната му цел е била да ги остави до границата със Сърбия. Това не се случи, защото беше задържан в района на Пловдив.

Вчера, след него, са били арестувани още двама души - негови познати, които са му помагали в нелегалния бизнес. На тях няма да им бъдат повдигнати обвинения и ще бъдат освободени.

На униформения Денислав Борисов обаче вече е повдигнато обвинение. Може да влезе в затвора за до шест години. А мярката му за неотклонение ще се гледа най-късно в събота.

По време на превозването на нелегалните мигранти пред и зад буса, шофиран от 23-годишният униформен – Денислав Борисов, са се движели две коли. 

„Дали са обяснение, че познават полицая и че са били пилотни коли. Едни са се движили преди и една след буса. Говорили са си по телефоните, за да се предупреждават, ако има някаква опасност“, обясни районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.

Шофьорите са задържани. Те са на около 20 години от Перник, като единият работи като барман, другият като сервитьор.

Двамата са казали,  че за първи път участват в трафика на хора. Пред своите колеги задържаният полицай пък признава, че и преди се е занимавал с нелегалната дейност.

По наша непотвърдена информация -  Денислав се занимава с незаконния бизнес от съвсем скоро. Като до този момент е успял да направи четири или пет курса.

„Този бус е имал приспособления за хващане на пътуващите като в автобусите. Тепърва ще установяваме дали е използван и друг път“, обясни още Грошев.

В системата на МВР Денислав работи от две години. За да попадне там, е минал през конкурсни процедури и притежава нужните качества, казва директорът на Института по психология към МВР.

„Достатъчно ниво на интелигентност. Писмена грамотност. Емпатия, умения за носене на отговорност, поемане на риск за определени длъжности“, добави старши комисар Даниела Николова.

„В момента, в който си сложил униформата, не би трябвало да се поддаваш на такива изкушения“, каза Валентин Попов от СФСМВР.

На униформения вече е повдигнато обвинение.