Бързото разпространение на ''Омикрон'' може да доведе и до повече пациенти в болниците, предупреждават вирусолози. Треската за ваксини не стихва.

На този фон новите случаи са повече от 3 000 за денонощието според данните от Единния информационен портал. Процентът положителни проби е почти 12.

Опашки се извиха пред изнесените пунктове и пред столичната болница ''Света Анна''.

Илияна-София Добрилова е убедена в ползата от ваксините. И двамата ѝ родители, които са имунизирани, са преболедували леко. Синът ѝ обаче едвам не губи битката с вируса.

„Малкият ми син, който е вече почти 10 години в Англия, е против ваксината. Той не се ваксинира, разболя се изключително тежко и много трудно го спасихме от 2000 км разстояние“, разказа тя.

Лекарите отбелязват засилен интерес към ваксините, особено към подсилващите дози през последните две седмици.

„Ако през лятото ваксинирахме около 100 човека на ден, през есента по 200, през последните дни до 400-500 човека на ден, което за нас е много радващо. Наложи се да разкрием допълнителни кабинети“, заяви д-р Ивелина Георгиева от УМБАЛ „Св. Анна“.

В Бургас Станимир Христов води майка си за бустерна доза и 16-годишната си дъщеря за първа доза.

"Цялото ми семейство вярваме в медицината и в специалистите. Просто искаме да бъдем една нормална работеща вече държава", смята той.

Общината започва да ваксинира възрастни и трудноподвижни хора по домовете.

Според британски учени, процентът на хората с нужда от болнично лечение при „Омикрон“ е почти с 15 на сто по-нисък, отколкото при другите варианти.

„Бързото разпространение на „Омикрон“ убива това предимство, защото той се разпространява от три до шест пъти по-добре в сравнение с „Делта“, обясни вирусологът проф. Радостина Александрова.

Повече от 11 200 са поставените дози за денонощието.

Според данните на Единния информационен портал в понеделник броят на ваксинациите е най-малък, близо 7000. След това се отбелязва ръст, който стига до пик в четвъртък - тогава са поставени над 35 000 дози.

Заболеваемостта в страната пък продължава да се увеличава до 648 заразени на 100 000 души, спрямо 613 вчера. В сравнение с изминалите 7 дни, това прави ръст от 113%.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!