Бързото разпространение на „Омикрон“' може да доведе и до повече пациенти в болниците, предупреждават вирусолози. На прага на петата вълна опашките за ваксини продължават.

Пунктът на метростанция НДК отвори в 9 ч. и опашка вече имаше. Илия чака за бустерна доза. Според него идват тежки времена и трябва да се предпази.

Снимка: btvnovinite.bg

В пункта ваксинира Д-р Мехмет Серкан. Разказва, че от около 140 желаещи за имунизация на ден, само десетина са за първа доза. Останалите искат бустер.

„На хората вече казваме, че може след третия месец до шестия месец трета доза. Вече малко повече се страхуват от „Омикрона“ и затова започва да е и по-голям интересът към бустерната доза“, обясни Серкан.

Мобилни пунктове има и в големите търговски центрове, както и в ДКЦ-тата.

Снимка: btvnovinite.bg

На този фон, новите случаи са повече от 3000 за денонощието, според данните от Единния информационен портал. Процентът положителни проби е почти 12.

Излекуваните са близо 1800. В болница са над 5000 души. Починалите за съжаление са 45. Поставените дози ваксина за денонощието са над 11 200.

 

Снимка: btvnovinite.bg
Вирусолози очакват при „Омикрон“-вълната тежестта да падне върху личните лекари. В статия на медицинското списание „Лансет“ се посочва, че процентът на хората, които са имали нужда от болнично лечение при новия вариант, е почти с 15 на сто по-нисък, отколкото при другите варианти.

„Дори да приемем, че това заболяване протича по-леко, огромният брой едновременно разболели се хора ще бъде предизвикателство. Представете си, ако работите в колектив от 10 души, 5 от тях да не са на работа, защото не се чувстват добре. Това няма да е добре за никого“, каза вирусологът проф. Радостина Александрова.