Вече има данни за съществуването на два различни варианта на коронавирус. Вторият започва да се разпространява още по усилено от началото на тази година, но е с по-лека клинична картина. Това отбеляза вирусологът проф. Радостина Александрова.

"Вирусите като коронавируса съдържат РНК, при тях трябва да се образуват нови молекули когато се образува потомство. Винаги могат да настъпят грешки, тъй като не разполагат със системи, с които да ги поправят", обясни проф. Александрова. 

Вирусът по някакъв начин се опитва да се приспособи към нас, протича по-леко, но това означава, че по-малко хора търсят лекарска помощ, каза още специалистът в специалното студио на bTV.

Върху гладки повърхности вирусът може да се задържи до 24 часа, обясни и експертът по хигиена проф. Емил Воденичаров. Той даде няколко съвета за поддържане на хигиена и за дезинфекция.

Да се слага дезинфектант на стъпката пред входната врата, който може да бъде и разтвор с белина в съотношение 9 към 1, както и да се използва разтвор от хлорна вар.

Друг практичен съвет е, след като се приберем вкъщи да изнесем връхните си дрехи навън да се проветрят и да стоят на слънце два – три часа.

Слънчевата светлина убива вируса, категоричен беше той и предположи, че UV лампите също би трябвало да го убиват.

„Светлината от тях да се насочва към тавана, хората да не облъчват себе си“, посъветва още проф. Емил Воденичаров.

Той отбеляза също така, че е добре плодовете и зеленчуците да се измиват със сапун, но след това задължително да се изплакват обилно с вода или да се накисват. Мийте и белете плодовете, посъветва той.

И двамата специалисти бяха категорични, че лекарства трябва да се употребяват само след консултация с лекар. 

Вижте съветите във видеото:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!