Виновните за разораването на дюната в къмпинг „Смокиня" може да бъдат принудени да я възстановят. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов в ефира на bTV. Подобна практика има в Испания и Франция.

Защитената пясъчна бяла дюна на къмпинг „Смокиня” беше разорана преди месец. Повдигнати са обвинения на двама души, собственикът на терена и багериста. Ако няма осъдителна присъда, министър Ненов ще поиска нарушителите сами да я възстановят.

Снимка: btvnovinite.bg

„Трябва да се даде пример, че когато рушиш нещо, което нямаш право да разрушиш, трябва да го възстановиш”, каза Нено Димов.

„Това, което прави министърът на околната среда в момента не е особено коректно, защото той има правомощия. Няма нужда да чака постановлението на съда, защото знаете съдебната система отнема много време”, коментира Радостина Ценова, фондация „Биоразнообразие”.

Снимка: btvnovinite.bg

Възстановяването на дюните е много труден, скъп и продължителен процес, казват еколозите.

„Първо трябва да се направи едно много сериозно планиране, проучване, за да се установят какви са въздушните течения, да се види геологията на пясъците, да се види, кои са подходящите видове, така че да съответства на дюнните комплекси в съседство”, допълни Ценова.
Екип на bTV потърси собственика на терена Иван Нончев. Той заяви, че на този етап няма да коментира.

Снимка: btvnovinite.bg

За да не се стига до прецеденти като този, еколозите искат държавата да изкупи всички дюни от частните имоти.