Какво е да си чужденец, да си купиш къща в България и без да подозираш, да се окажеш едва ли не престъпник. В тази абсурдна ситуация попада британска гражданка, която преди дни разбира, че част от водопроводната мрежа в дома й  е изградена незаконно. Жената обаче отказва да плати глобата от няколко хиляди лева, тъй като смята, че няма вина. В резултат от ВиК й спират питейната вода.

Преди две години Хелън Джеймс купува имот във врачанското село Добролево, ремонтира го и миналия септември се нанася окончателно. Редовно плаща сметките си за вода. До момента, в който от ВиК установяват, че една от чешмите в двора е включена преди водомера и така не отчита никакъв разход.

„Това, което разбрах е, че долната чешма не е свързана към законната мрежа, свързана е само горната, като аз ползвам точно нея, защото ми е по-удобна. Шокирана съм, защото, когато купих къщата, никой не ми е казал, че има такъв проблем”, каза Хелън Джеймс.

Дружеството глобява собственичката с 4000 лева за незаконното присъединяваме към мрежата. Преди дни и водата в имота  е прекъсната.

„Мисля си, че някой от предишните собственици е направил нещо незаконно, защото преди мен години наред водомерът е отчитал нулева консумация на вода, при положение, че тук са живели деца, имало е голям басейн. Защо служителите не са се усъмнили тогава и тогава не са реагирали”, пита Хелън Джеймс.

Местните разказват, че преди Хелън имотът е обитавал криминално проявен жител на селото, издирван от Интерпол. Но сигналът до ВиК за незаконното отклонение е подаден едва тази година от съсед.

„Намират нашите служители незаконно отклонение и постъпват както са нормативните документи в Република България. Не знам в Англия как са им законите, но тук се спазват, особено в нашата област. Сега дали го е изградила тя или не, предстои да го установи прокуратурата, тъй като това е престъпление по Наказателния кодекс. От всякаква гледна точка ние сме абсолютно прави, не казвам, че жената го извършила, това трябва да кажат компетентните органи - кой какво е направил”, коментира Ангел Престойски, управител на ВиК – Враца.

В селото са на страната на Хелън.

Хелън казва, че няма да плати глобата, и че всеки месец редовно си плаща на ВиК:

„И искам да кажа, че това никога не може да се случи в моята страна, някой да извърши нещо незаконно и да остане ненаказан, просто няма как се случи да плащаш за нечии други грехове”.

Заради казуса с водата, близките на Хелън я посъветвали да напусне България, но в момента тя се грижи за десетки бездомни животни в района, помага и на бедни семейства и смята, че не трябва да се предава.  Категорична е, че ще си търси правата в съда. От ВиК пък са готови да й пуснат водата -  ако преди това си плати глобата.