Празнуваме Великден за втори път в пандемия. Хиляди вярващи останаха навън до полунощ, за да чуят радостната вест за Христовото Възкресение. Тази година те бяха повече от миналата, когато коронавирусът стъпи у нас.

Днес, според християнската традиция, празнуваме Възкресението на Сина Божий Иисус Христос на третия ден, след като е разпнат на кръст и погребан.

Със смъртта си той поема греховете на цялото човечество, а с Възкресението си връща надеждата за живот след смъртта. Хиляди изпълниха храмовете в полунощ.

С надеждата за по-здрави дни, с вярата, че пламъкът на свещта ще донесе светлината в домовете им, вярващи изпълниха патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски" и пространството пред нея.

От Българската православна църква разпространиха клип как българският патриарх Неофит получава Благодатния огън от Йерусалим. Негово светейшество не присъства на службата.

Врачанският митрополит Григорий  прочете приветствие на дядо Неофит и под съпровода на тържествен камбанен звън, точно в полунощ, възвести Христовото Възкресение.

С частица от Благодатния огън миряните отправиха най-силните си молитви си към Бога.

Минути след полунощ всички вярващи със свещи в ръка обиколиха храм-паметника "Св. Александър Невски". В струпването много видяха нарушение на противоепидемичните мерки.

Сутринта донесе нова надежда. На богослужението в храм „Света Неделя“ се четоха откъси от Светото писание на различни езици, за да се възвести по целия свят радостната вест.

Как премина празникът в храмовете в страната?

Бачковският манастир остана полупразен, а вярващите предпочетоха да слушат службата в манастирския двор. 
На втория ден на Великден по традиция беше изнесена Чудотворната икона на Света Богородица. През деня вярващите в храма бяха повече от вечерта.

За разлика от други години, тази в Рилския манастир нямаше гости от чужбина. Въпреки това дворът на храма се изпълни с вярващи.

Възкресение под открито небе посрещнаха във Велико Търново пред Катедралния храм "Рождество на Пресвета Богородица".

С идването на деня храмовете се изпълниха с хора за службата Второ Възкресение. 1800 червени яйца и козунак зарадваха присъстващите.