Заразените с коронавирус медици в страната вече са 69. В Област Видин се регистрирани 19 души с COVID-19. От тях 11 са медицински персонал. Неврологичното отделение е затворено още от сряда заради липсата на персонал.

Заразени са трима лекари. Останалите осем са медицински сестри и санитари. Те са предимно от неврологичното отделение на видинската болница и са карантинирани по домовете си. Тяхното заболяване протича безсимптомно и са поставени антибиотична терапия.

Докато изтече карантината им тежките неврологични случаи ще се поемат от болницата в Лом.

Един лекар е настанен в инфекциозно отделение на болницата, състоянието му е стабилно. Останалите болни се лекуват в болница "Св. Петка" във Видин. На близките на заразените са взети изследвания, няма с положителни резултати. Те са поставени под карантина за 14-дневен срок.

Сред заразените има и лекар от спешно отделение и затова на всички работещи в него ще бъдат направени изследвания. Отделението не е поставено под карантина.

"Едно от отделенията в момента остава бездействащо поради липса на колеги, които да работят в него, тъй като две трети от персонала на това отделение е под карантина и на домашно лечение“, обясни д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ- Видин.

"Единственото нещо, което бих определил, е точно липсата на дисциплина на нашите съграждани, в това число липсата на дисциплина на нашите лекари. Те са на първа линия. Осигурили сме всички предпазни средства, просто трябва да ги ползват. Що се касае до нашите съграждани, за пореден път ги умолявам да си останат по домовете, да помислят за себе си, за техните деца, за техните семейства. Виждам, че това нещо не се спазва", коментира Момчил Станков, областен управител на Видин.

По-рано стана ясно, че през последните дни пътищата от и към Област Видин са били с интензивен трафик. Ето защо областният управител ще предложи на оперативния щаб допълнително затягане на мерките.  

  • Близо 350 нови случая на COVID-19 у нас
  • На база секвенираните проби: „Делта“ вариантът на COVID-19 преобладава у нас
  • Кацаров: България жертва възрастните, грешки са стрували над 10 000 живота
  • От 29 юли нови правила за влизане в България от държави в „червената зона“ за COVID-19
  • Поправена компютърна грешка вдигна напълно ваксинираните с близо 137 хил. за ден
  • 193 са новите случаи на коронавирус у нас
  • Д-р Симидчиев: Почти сигурно от септември у нас ще има нова COVID вълна
  • Четири района у нас са с по-голям ръст на броя на заразените с COVID-19
  • В „жълтата зона“: Препълнени с туристи плажове увеличиха нивото на COVID риск у нас
  • 54 нови случая на COVID-19 у нас