След години на разруха вдъхнаха нов живот на минералната баня в Банкя. Тя бе затворена за посетители през 2001 г. До 2017 г. сградата, построена преди почти 110 години, беше оставена да се саморазрушава.

За реставрацията й, която започне през ноември 2018 г., Столична община инвестира 8 млн. лв.

Сградата се отоплява с минерална вода. Освен за отопление, водата се използва и за изстудяване на сградата през зимата. За тази цел водата ще попада в два лечебни басейна, които ще се използват за балнеология, а след това ще влиза в енергийния център и така чрез тази енергия ще се отоплява или изстудява сградата.

В минералната баня има модерен СПА център, зали за лечебна физкултура и балнеопроцедури. Готов е големият басейн с напълно възстановен купол, по края на салона са запазени някогашните малки корита, които са от мрамор с месингови чучури, а над тях е емблемата на банята – отворена мида.

Скоро басейнът ще бъде напълнен за първите тестове, а след няколко месеца ще бъде отново на разположение на хората.

Минералната баня в Банкя е построена за три години. Строежът започва през март 1907 г. и завършва през май 1910 г. Открита е на 24 май 1911 г.

Построена е по проект на проф. Карл Хохедер - официален строител на Мюнхен и един от архитектите, оформил класическия изглед на града.

Банята е една от трите негови сгради, построени извън Германия  -другите две са Италия и Румъния. За изграждането й са били вложени близо 1 милион златни лева.

Това е първата лечебна сграда у нас, снабдена с модерните за времето си технически съоръжения. Тогава банята държи челна позиция на Балканите с впечатляваща архитектура и модерно вътрешно устройство.

В миналото тя е използвана от елита на София, видни общественици, височайши гости на страната и дори царското семейство.