Тази година Столичната община е инвестирала 20 млн. лв. в използването на минералните води на София, като 8 млн. от тях са за банята в Банкя.

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на инспекция на обекта, цитирана от „Фокус”.

Снимка: FB/Yordanka Fandakova

Тя допълни,  че строителните дейности вървят по график и се очаква банята да заработи през лятото на следващата година.

Реставрацията на минералната баня в Банкя започна през ноември 2018 г.

Снимка: FB/Yordanka Fandakova

Фандъкова определи обекта като най-знаковият за столицата за годината и подчерта, че стратегията на Столична община е водата да бъде използвана максимално, както за балнеолечение, така и за спа-процедури и всички останали дейности, които ще се възстановят в банята.

Сградата ще се отоплява с минерална вода. Кметът на Банкя Рангел Марков добави, че освен за отопление, водата ще се използва и за изстудяване на сградата през зимата.

Снимка: FB/Yordanka Fandakova

За тази цел водата ще попада в два лечебни басейна, които ще се използват за балнеология, а след това ще влиза в енергийния център и така чрез тази енергия ще се отоплява или изстудява сградата.

Рангел Марков каза още, че банята ще бъде възстановена 100% автентично.

Снимка: FB/Yordanka Fandakova

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов заяви, че предците ни неслучайно са направили огромен салон в центъра на сградата, който е съзнателно подготвен за културни събития.

Чобанов каза, че в банята могат да се правят и концерти, като тя може да събере 100-150 души. Той допълни, че сградата ще се използва и за заснемането на исторически филми.