След години на разруха емблемата на курортното градче Банкя, старинната балнеолечебница, ще бъде ремонтирана. 

В красивата баня с минерална вода, посрещнала милиони посетители през своята 106-годишна история, стените са напукани, а таваните текат. 

Снимка: btvnovinite.bg

Ремонтът започва буквално до дни и ще струва близо 8 милиона лева. Инвеститорът, с когото днес беше подписана сделка, ги дава срещу земя в близост. Там той ще построи хотел, свързан с топла връзка с банята.

Обмисля се част от старинната сграда да бъде само за клиентите на хотела, а другата за свободен достъп. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Самата тя е от 5200 квадратни метра застроена площ, което дава възможност това да се превърне в един съвременен и най-голям балнеоложки център в България”, каза кметът на Банкя Рангел Марков. 

Най-зле е покривът, който на места буквално се е срутил.

След възстановяването банята ще е в същия вид, както е изглеждала в началото на XX век при построяванетo, уверява арх. Чавдар Георгиев от консорциум „Банкя”.

Снимка: btvnovinite.bg

Инвеститорът ще трябва да възстанови и летния театър с 200 седящи места, като общината ще може да го използва до 30 дни в годината. 

Снимка: btvnovinite.bg

Целият проект ще бъде подложен на обществено обсъждане след месец. Веднага след това започва ремонтът, а банята да отвори врати отново до края на 2019 г. 

Според последния доклад банята трябва да се ремонтира спешно, защото сгрдата се руши и може да не издържи предстоящата зима.