Възстановяват плановия прием и плановите операции в болниците. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинга на Националния оперативен щаб.

Лечебните заведения все още очакват заповедта на министъра..

Плановият прием и операциите бяха спрени на 25 ноември миналата година заради високия брой случаи на коронавирус.

Някои болници вече са готови, но за други единственият вариант е поетапно възстановяване на отделенията, които са били преобразувани в COVID отделения.

В Бургас закриването на отделения за лечение на пациенти с коронавирус е в ход от миналата седмица.
Не е ясно дали от лекарите, които са работили в тях, ще иска отрицателен тест за COVID-19, за да се върнат в отделенията за планов прием.   

Областната и белодробната болници в Бургас остават на 50% за пациенти с коронавирус.

В Пловдив общинската болница „Свети Мина“ има 60 COVID легла, които бяха заети още с откриването им. Днес има едва трима пациенти. Болницата няма може веднага да възстанови замразените отделения. Вътрешното отделение е закрито, а част от персонала на АГ отделението е пренасочен към COVID сектора.

Болницата в Шумен е сред трите лечебни заведения в страната с най-голям брой пациенти с коронавирус. В най-критичните моменти над 70% от капацитета ѝ беше зает.

В Ямбол четири отделения бяха затворени заради заразени медици. Дори и единственото родилно отделение в областта, а бъдещите майки бяха насочвани към други градове. В момента работят всички звена.

При постъпване в болница планово ще се изисква задължителен антигенен тест за коронавирус от пациента.

В София болниците все още чакат заповедта на министъра. Обясниха, че дори на места отделенията да са преструктурирани за пациенти с COVID-19, пациентите ще бъдат насочвани към други болници.

Очаква се Ангелов да издаде заповедта утре, в която ще има повече конкретика и яснота за условията и начина за възстановяването на плановия прием и операциите в страната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!