Добрите показатели, които имаме, ни позволяват отново да започнат плановите операции. Има толкова много хора, които чакат за тях. Сега, при тези данни, не е нужно да чакате и края на месеца, понеделник или вторник, пускайте заповед и информирайте хората за възобновяването им. Това разпореди премиерът Бойко Борисов на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Двамата проведоха съвещание заедно с представители на Националния оперативен щаб, съобщиха от „Дондуков“ 1.

„Задължително ще искаме за постъпване в болница наличие на антигенен тест, който да е извършен в лечебното заведение. Той е безплатен за всеки български гражданин“, каза здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг в МЗ.

„По отношение на заболеваемостта България е на 27-о място сред страните от ЕС и на 9-то място по смъртност. Добри показатели са в резултат от въвеждането на противоепидемичните мерки“, информира министър Ангелов. Той подчерта, че в рамките на седмица броят на излекуваните е повече от три пъти по-голям от този на новите случаи.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски подчерта, че се наблюдава увеличение на желаещите българи да се имунизират, което е начинът за справяне с COVID-19. Мутафчийски добави, че продължава тенденцията за намаляване на броя болни в лечебните заведения.