Първа доза от ваксината срещу коронавирус на „Модерна“ – втората одобрена за ползване на територията на ЕС – бе поставена у нас на старшата акушерка от централната реанимация на „Майчин дом“ София Йорданова.

Тя е началник и на отделението за лечение на болни от коронавирус.

Снимка: Ладислав Цветков

В „Майчин дом“ около 200 души са изявили желание да се ваксинират с препарата на „Модерна“, като там в момента има общо 100 дози. Общо повече от 400 души от лечебното заведение са желаещите да получат ваксина срещу COVID-19.

„Чувствам се прекрасно, направих най-добрия избор за себе си. Нямам никакви притеснение, сложих филтър между себе си и заразата“, заяви Йорданова след поставянето на ваксината.

Снимка: Ладислав Цветков

Тя препоръча на всички да последват нейния пример.

„Аз съм медицинско лице и съм наясно с последиците – оказа се, че няма такива. Надявам се населението да разбере това“, каза още Йорданова.

Ваксината на „Модерна“ е в две дози, които се поставят през 28 дни. Предимството е, че тя се съхранява далеч по-лесно от тази на „Пфайзер“ и „Бионтех“. Тя се извлича от многодозови флакони, които съдържат препарат за 10 души.

Снимка: Ладислав Цветков

Медийният интерес към ваксинирането в „Майчин дом“ отново беше голям, но подобно на ваксинирането на здравния министър Костадин Ангелов журналистите бяха събрани в малка зала, където е невъзможно да се спазва дистанция.

„Чувствам се прекрасно, психически съм по-спокойна“, каза София Йорданова 40 минути след поставянето на първата доза от ваксината на „Модерна“.

Снимка: Ладислав Цветков

Тя уточни, че нито един от колегите й, които са ваксинирани до момента, нямат оплаквания и странични ефекти.

„През нас минаха страшно много пациенти. Нашите пациенти са крехки и деликатни – бременни, раждащи жени, бебета и бебета с екстремно ниско тегло. За нас е важно да сме здрави“, каза още Йорданова по повод ваксинирането.

Снимка: Ладислав Цветков

„Няма да спра да спазвам мерките. Трябва да даваме пример на тези, които няма да се ваксинират, поне да се пазят“, каза Йорданова.

Тя е категорична, че сега ще работи по-спокойно с болни от коронавирус.

Инжекцията й е поставена от колега, също акушерка в болницата, вече имунизирана, но с препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“. „Разликите са, че едната се съхранява на по-малка температура, както и промеждутъка между двете дози. Има списък, в който всеки заявява, че иска да се ваксинира с ваксината на „Пфайзер“, или на „Модерна“. Тъй като първата ваксина, която пристигна, беше на „Пфайзер“, повечето сме имунизирани с нея“, казва Ели Митова.

До този момент ваксинираните в „Майчин дом“ са над 150. Досега никой от ваксинираните в болницата не е проявил странични ефекти. Имунизирането там продължава.