Обмисля се разхлабване на мерките срещу разпространението на COVID-19, но най-рано от началото на февруари, обяви министъра на здравеопазването днес. 

Междувременно първите 2400 дози от ваксината на „Модерна“ вече са у нас. Те ще се съхраняват в склада на „БулБио“. 

До този момент имунизираните у нас са близо 14 0000.

По брой ваксинирани на 1000 души, в момента страната ни остава назад в класацията в Европейския съюз. В дъното на класацията остават страни като Белгия. Най-много са ваксинираните в Дания - 20 на всеки 1000 души.

Здравният министър очаква броят на ваксинираните на ден да се увеличи, като имунизирането с дозите на „Модерна“ започва още утре. 

Под полицейски ескорт ваксините на „Модерна“ пристигнаха в склада на „БулБио“ в сградата на Центъра по заразни и паразитни болести. Там те ще се съхраняват при -20 градуса. След размразяване издържат до 30 дни между 2 и 8 градуса.

„Тъй като дозите са изключително малко, ще бъдат разпределени само в РЗИ-София. Ще бъде много турдно да създадем логистика за ваксиниране с втора доза на много места“, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

Създадена е организация ваксинирането с дозите на „Модерна“ да започне още утре.

Премиерът настоя организацията да се подобри и да не се повтарят случаи като този с ваксинираните общински съветници в Сандански. 

Здравният министър съобщи, че страната ни се е включила в поръчка за допълнителни ваксини от препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“, от която очакваме близо 2 милиона и 900 хиляди ваксини. 

Междувременно има препоръка от флакон с ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ да се извличат не 5, а 6 дози. Според експертите - това са добри новини.

Това означава, че с ваксините, които имаме, ще се имунизират повече хора. Нови големи доставки предстоят следващата седмица.

Новите случаи на COVID-19 днес са 750 при малко над 9600 теста. Излекуваните са 2 706, а починалите - 47.

За първи път от ноември насам хоспитализираните са под 4 000. 

Днес здравният министър каза, че вече се  мисли за разхлабване на мерките у нас, но не по-рано от началото на месец февруари.