„Получихме първата доставка на втората ваксина в България – тази на „Модерна“. В момента тя се съхранява в хладилник, който поддържа температура от минус 20 градуса. От утре сме създали логистика за започване на ваксинацията с нея“.

Това каза здравният министър Костадин Ангелов при посрещането на първите 2400 дози от препарата.

Той уточни, че ковидмерките могат да се променят, но най-рано от началото на февруари. От 25 януари започва масово тестване на учителите.

„Тъй като дозите са изключително малко, те ще бъдат разпределени само за РЗИ-София. След като дойде по-голямото количество на 25 януари – още 4000 дози, тогава ще ги разпределим във всички 6 региона в страната“, уточни той.

Създадена е организация ваксинирането с дозите на „Модерна“ да започне още утре. Премиерът поръча ваксинирането да тече „без разхищения“ - организацията да се подобри и да не се повтарят случи подобни на този с ваксинираните общински съветници от Сандански.

„Хубавата новина е, че ЕК сключи договор за допълнителни количества от ваксината на "Пфайзер". Българската държава участва и в това споразумение. Индикативните количества към днешна дата са близо 2,9 милиона ваксини, така че вече имаме спокойствието, че ще имаме достатъчно ваксини за всички български граждани. В процес на регистрация е и ваксината на „АстраЗенека“. Индикативните количества от тази ваксина са близо 4,5 милиона“, обясни още здравният министър.

Ваксините на „Модерна“ ще бъдат транспортирани до РЗИ-София със стандартния транспорт, който ще бъде осигурен от „Бул био“. Той не изисква специален температурен режим, уточни Ангелов. От 2 до 8 градуса ваксината може да се съхранява 30 дни.

„Първа и втора фаза на ваксинирането ще вървят паралелно. Ще увеличим ваксинирането на хора на дневна база. Ако се осигури ваксиниране на всички, които са в първа фаза, започва паралелно с това и втората“, допълни Костадин Ангелов.

Според него България се намира на задоволително място по ваксинация сред останалите страни в ЕС.

„Ако се използва капацитетът на всички лични лекари, които на територията на страната са близо 4500, ако всеки от тях прави по 10 ваксини на ден, което е допустимо, това са само от тях 45 000 ваксинирани лица на ден. Ако добавим и още екипи, ще дойдат дни, когато ще правим много повече ваксини, отколкото в момента“, каза здравният министър.

В момента страната ни остава назад в класацията в Европейския съюз по брой имунизирани - с двама ваксинирани на хиляда души. Според здравния министър - това е задоволително, защото все още не сме достигнали пълния си капацитет.

В дъното на класацията остават страни като Белгия. Най-много са ваксинираните в Дания - 20 на всеки хиляда души.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!