Над 5600 българи, заразени с коронавирус, и хиляди дежурни медици посрещнаха Рождество Христово в болниците, а не у дома със семействата си.

Добрата новина на Коледа е, че броят на новите случаи на COVID-19 и делът на положителните тестове продължават да намаляват.

Днес можеше да се видят лекари с коледни шапки и очила. Ще ги разпознаете само по имената, написани върху предпазните им костюми. Така медици от цялата страна се опитват да внесат празнично настроение в COVID отделенията, защото болестите нямат почивни дни и празнични дни.

Студентът по медицина Виктор Величков е доброволец в болницата във Велико Търново. Вместо със семейството си, празнува с пациенти и колеги. 

„Странно, различно, опиваме се настроението ни да остане добро доколкото можем. Роднини и близки ни носят домашна и топла храна, картички, напитки, храни“, казва студентът.

Тази Коледа ще запомни и с добрите думи от пациентите си.
„Те всички пациенти много ми се радват, тъй като повечето са възрастни и аз се доближавам до възрастта на техни синове и внуци, те много се радват, казват че им давам надежда… и се усмихват. Което ме радва“, допълва младият мъж.

Петима студенти доброволци останаха на смяна и в COVID отделението в Свищов. Въпреки епидемията раздадоха баницата с късмети и добавиха към облеклото си коледни костюми.

А болните са благодарни. Въпреки вируса и от болничното си легло преподавателят по източно църковно пеене Иван Праматаров поздрави медицинският екип на „Пирогов“ с песен.

Пожеланието на медиците към пациентите е: „Здраве“.

И музикантите от фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ изпълниха коледарски обичай в двора на болница „Пирогов“.

С коледарските песни подкрепиха медиците, които се трудят на празниците и успяха да вдъхнат кураж и празнично настроение на пациентите.