От днес доц. д-р Мартин Осиковски е на работа в УНСС. Той беше уволнен след пост във „Фейсбук“.

Събитията се случват, след като той подава оставка от ръководна позиция след посещение на Бойко Борисов в университета в началото на април.

"Напълно в синхрон с моите очаквания заповедта за това дисциплинарно наказание беше отменена. Въпрос на вътрешни предчувствия и въпрос на някаква елементарна логика, която започна в един момент да прозира отвъд хода на събитията", каза доц. Осиковски.

Въпреки бурната обществена реакция и студентската подписка в негова защита, до вчера от ръководството на ВУЗ-а бяха категорични в решението си. Днес ректорът заяви, че е провел редица срещи и консултации, които са довели до отмяна на уволнението. 

След серия от срещи и консултации на ректорското ръководство с представители на различни академични звена в университета, както и с ръководството на катедрата "Медии и обществени комуникации", е взето решение за отмяна на наложеното дисциплинарно наказание, съобщи пресцентърът на УНСС.

Проф. Димитър Димитров е изтъкнал, че внимателно е следил и анализирал обществения дебат, и се надява разрешаването на тази ситуация да допринесе за консолидиране на академичната общност - както в УНСС, така и в останалите български университети.

Възвръщането на взаимното доверие е първата и най-важна стъпка към възстановяване на конструктивния диалог, градивна работна атмосфера и зачитане на академичните ценности, е подчертал проф. Димитров.

Над 6200 подписа са събрани в подкрепа на доцент Осиковски. 

Използвани са материали на БТА