По време на днешното пленарно заседание депутатите от „Възраждане“ бяха призовани от Явор Божанков от ПП-ДБ да дадат обяснение какво са правили по време на официалната си визита в Москва по покана на партията на Владимир Путин „Единна Русия“. 

Снимка: БГНЕС

Преди дни стана ясно, че народни представители от партията на Костадин Костадинов са посетили Дипломатическата академия към Министерството на външните работи на Руската федерация.

Заради полета си до Москва двамата депутати могат да се разделят с постовете си в парламентарни комисии. От ПП-ДБ поискаха Ангел Георгиев да бъде изключен от комисията по външна политика, а Ивелин Първанов - от комисията по отбрана.

„Какво толкова да са ги информирали и инструктирали? Да кажат тези народни представители – предали ли са националния интерес, предавали ли са информация на руската държава“, попита Божанков.

Според „Възраждане" посещението в Университета за дипломация в Москва е било, за да разговарят със студенти и преподавали и депутатът Ивелин Първанов да изнесе лекция.

 

Представители на партията дадоха подробности за визитата в кулоарите на парламента. От тях стана ясно, че са получили покана от партия „Единна Русия“ за участие във форума „За свободата на нациите“ преди месец, обясниха от партията пред журналисти в парламента.

По думите на Коста Стоянов от „Възраждане“ на форума се е коментирала „борбата на съвременните форми на неоколониализма“. „Говорихме си за бъдещите взаимоотношения между България и Русия, защото ние сме организация, която иска да градим мостове, а не да ги разрушава“, обяви Стоянов

Божанков от ПП-ДБ обяви, че ще изпрати сигнал до ДАНС и прокуратурата за това посещение.