Направеното изявление по вътрешнополитическа за България тема от страна на посланик Елеонора Митрофанова е неуместно. Това гласи позиция на българското МВнР по повод изказване на руския посланик в интервю за Мартин Карбоски, публикувано в канала му в YouTube преди няколко дни.

На въпрос на журналиста "Ако сте български гражданин, за кого бихте гласували?", Митрофанова отговаря: "Ако съм български избирател, аз бих гласувала за този, когото разбирам... Вероятно бих гласувала или "не подкрепям никого", или за Костадинов."

Тя обяснява и защо би постъпила така: „Защото може би от всички, да ги наречем условно – опозиционни партии, той най-малкото изразява ясна пробългарска позиция, което ми харесва. Той не говори за Русия, не казва, че е за Русия и тогава против кого е? Той изразява абсолютно пробългарска позиция, което аз разбирам.“

"Българската страна определя казаното като опит за намеса във вътрешните работи на страната и в този смисъл противоречи на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Министърът на външните работи е провел разговор в този смисъл с посланик Митрофанова", посочват още от МВнР.

На въпрос коя партия представлява интересите на Русия в България Елеонора Митрофанова казва, че не смята, че „Възраждане“ е такава партия. По думите ѝ по-скоро представлява русофилите на Малинов.

„Друг е въпросът, че те нищо не взимат като гласове, защото когато заявяваш, че си русофил, то винаги ще има някой в другия лагер на русофобите. Но, да, по принцип това е Малинов“, посочва още руският посланик пред Карбовски.