Пилотът е в добро състояние, чувства се добре, каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по повод инцидента по-рано днес с военен самолет край Безмер. 

Самолетът е напълно разрушен, добави той. 

“Днес около 14:13 часа самолет Су-25 К с екипаж полковник Пейо Дончев претърпя инцидент и катапултира успешно. Това е най-правилното решение в такава една ситуация, в която е изпаднал”, добави Стоянов.

Той подчерта, че изказването на каквато и да е било версия е спекулация.

“Прекалено рано е да говоря за причини, има назначена комисия с моя заповед от военна полиция. На място са военните прокурори, които в момента разследват ситуацията. Полковник Дончев е един от опитните си пилоти на в българските ВВС”, добави военният министър.

Той обясни, че неизправен самолет в авиацията не се допуска до полет, това се спазва от всички. 

"В момента всички самолети са приземени. Няма да се лети до момента, в който не се уточни каква е причината за възникналия инцидент. След това ще се набележат мероприятия, ще има занятия с летателния състав и тогава ще се премине към регулярни полети", уточни Стоянов. 

От "Военномедицинската академия" в София съобщиха, че на пилота са му направени обстойни прегледи и изследвания. 

"Констатирано е, че няма опасност за живота на пострадалия пилот. Той е в добро общо състояние, контактен и адекватен, без данни за травматични увреди. Остава за наблюдение във ВМА", добавят от болницата.