Страната ни е изпълнила почти изцяло европейската директива, свързана с въвеждане на 5G. Това се случва, след като Комисията за регулиране на съобщенията разпредели чрез търг, радиочестотите, използвани за технологията.

Снимка: btvnovinite.bg

Един от телеком операторите у нас – „Теленор“, обяви този петък, че стартира своята 5G мрежа на 10 юни. Пандемията е доказала нуждата от следваща технологична стъпка.

„5G е първата стъпка. Това не е революция, това е еволюция. И бавно ще ни помага да правим все повече и повече неща, когато става въпрос за автоматизация или „интернет на нещата“. Така все повече устройства у дома или в офиса ще бъдат свързани и ще ни направи живота по-лесен и ще ни освободи времето за други неща, които са по-интересни“, казва Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на „Теленор България“.

Снимка: btvnovinite.bg

Всяка нова технология буди много въпроси в потребителите, казва професор Илия Илиев от Техническия университет. Станциите на 5G всъщност са с по-малка мощност, защото и приемниците са по-чувствителни.

„Старите технологии са свързани с разпръскване на енергия във всички потоци. Ако направим една асоциация с едно поле, в което има множество растения старата технология представлява дъжд. А новата технология представлява капково напояване, тоест за всеки потребител се дава тази енергия, необходима за осъществяването на тази услуга за осъществяването на високото качество със съответните скорости“, обяснява проф. Илиев.

Снимка: btvnovinite.bg

От КРС припомнят,  че нормите за излъчвания у нас са в пъти по-стриктни от европейските.

„В мрежите от пето поколение този тип излъчване е доведено до по-безопасни и щадящи организма технологични действия“, казва Иван Димитров, председател на КРС.

Снимка: btvnovinite.bg

„5G ще направи живота ни много по-добър, по-сигурен, но и ще ни помогне да се свържем с хората, които обичаме“, категоричен е Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на „Теленор България“.