Втори висш служител на Държавния департамент на Съединените щати е на посещение в България. Това се случва в рамките само на седмица.

Зам.-държавният секретар на Съединените щати по икономическото развитие, енергетиката и околната среда Кийт Крак кацна в София този следобед за подписване на "Меморандум за разбирателство относно сигурността на 5G мрежите" по инициативата "Чиста мрежа".

Тя не допуска китайските технологични компании до участие в проектите за мрежи от пето поколение.

Американският дипломат даде специално интервю пред bTV.

"5G споразумението е абсолютно историческо, защото като член на НАТО България се присъединява към 27-те от 30 страни-членки. Бях в Брюксел преди три седмици, където се срещнах със заместник-генералния секретар на НАТО и той каза, че е от критично значение да имаме "чиста мрежа" помежду си, за да избегнем ситуация, в която да имаме "доверени" и "недоверени" мрежи в различните държави. Защото и в мирно, и във военно време, гражданската 5G мрежа е от стратегическо значение“, каза Кийт Крак.

За новата технологична Студена война и мястото на България в нея - цялото интервю на Светослав Иванов гледайте в неделя в предаването "120 минути".