Задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество със САЩ и засилване на двустранните отношения в областта на сигурността на 5G мрежите.

Това обсъди премиерът Бойко Борисов с американския зам.-държавен секретар Кийт Крак, който е на посещение у нас.

Двамата се обединиха около позицията, че 5G ще се превърне в инфраструктурата за свързаност, която ще бъде ключова за всички сектори на обществото - електронно здравеопазване, интелигентни енергийни мрежи, транспорт и мобилност.

Снимка: Министерски съвет

Европейският съюз и НАТО си партнират в областта на 5G с цел гарантиране надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки.

Друг акцент в разговора бе партньорството в сигурността и отбраната.

„Придобиването на изтребители F-16 Block 70 е важна стъпка напред в модернизацията на българските Военновъздушни сили“, заяви Борисов.

Той допълни, че проектите за модернизация на ВВС ще осигурят и условия за индустриално сътрудничество, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни.

„САЩ са важен стратегически партньор на България в областта на енергетиката“, отбеляза още министър-председателят Бойко Борисов.

В този контекст през юни 2020 г. американската страна предложи подписването на двустранен Меморандум за стратегическото сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели.