Още 300 милиона лева ще са нужни като инвестиция в подготовката за приемане на нови 8 самолета F-16 блок 70, прогнозира военният министър Красимир Каракачанов.

Правителството вече отпусна 300 милиона за първите осем. Какви ще са параметрите за попълване на ескадрила от 16 машини ще стане ясно след пристигането на отговор от американска страна.

България има нужда най-малко от 16 изтребителя, категоричен е държавния глава. Той коментира темата на церемонията по повод 108 години от първия боен полет на авиацията ни.

„На военната авиация трябва да се гледа като средство за отстояване на националния интерес и за гарантиране на националната сигурност. Когато на нея се гледа като средство за лични политически интереси и се погазва военната експертиза, винаги ни излиза скъпо. Води до прахосване на обществен ресурс, до занижени способности, а в някои случаи и до загуба на човешки живот“, заяви Радев.ъс

Затова президентът призова да се уважава военната експертиза.

Министърът на отбраната от своя страна обясни, че трябва да се изчака отговора на запитването за цени и количества, което е изпратено до американската страна.

Командирът на ВВС разясни защо е необходима военната експертиза при оценката на предложението за вторите 8 изтребители.  

„Това са задачи, които не се решават с емоция и с други неща, а с много разум, с точни разчети. За нас е много важен крайният резултат, а той е боеспособен самолет, който е интегриран в системата за национална отбрана и е съвместим със съюзните сили“, каза генерал-майор Димитър Петров.

Новите F-16 се очаква да бъдат в оперативна готовност до 2-3 години след пристигането си. До пълното усвояване на изтребителите ще са разчита на доставените през 1989 г. МиГ-29.