„14 от трансплантациите в Правителствена болница са извършени с груби нарушения на закона сочат първоначални данни.“ Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков относно болница „Лозенец“ и смененото ръководство именно поради съмнения за незаконни донорски ситуации.

Материалите по разследването за незаконни трансплантации са били изпратени от здравния министър Стойчо Кацаров, каза министър Бойко Рашков.

„Първоначалните данни са, че трябва да се идентифицират виновните лица. Разследващите са в контакт с представители на Молдова, които да съдействат за установяването на лица, които са били донори в нашата страна“, обясни Рашков.

Бившият началник на болницата проф. Любомир Спасов управляваше лечебното заведение над 20 години. Той беше уволнен от здравния министър Стойчо Кацаров заради съмнение за извършване на незаконни трансплантации и финансови щети за НЗОК. От болницата отричаха да се извършват подобни дейности.

Новият директор на болница „Лозенец“ проф. Радосвет Горнев бе гост в „120 минути“. Там той каза, че иска да върне доверието в болницата и че не може да се вменява вина на здравните специалисти там. Той допусна обаче, че за да идват от чужбина хора, които не са роднини и да правят трансплантации у нас, вероятно има вратичка в закона. 

Тогава той коментира и че чуждите граждани са постъпвали с изрядни документи. 

Потърсени за коментар са бивши служители на болницата. До момента се въздържат от коментар с довода, че тече разследване.