5-членен състав на Върховния административен съд даде ход на делото за плана за управление на Национален парк „Пирин”. Новият план е оспорван от природозащитници в съда.

Според екоактивистите с плана се дава възможност за мащабно строителство в парка и се нарушават законите, тъй като няма екологична оценка.

На първа инстанция природозащитниците спечелиха делото. Пред петчленен състав на съда днес адвокатите на Министерския съвет и еко ведомството отхвърлиха обвиненията и настояха, че новият план е законосъобразен. 

„Ако концесионерът или общината внесе устройствен план за развитие на ски зоната, за някакво нова кабинка ли ще бъде разширение, на съществуващата зона или нещо такова, този устройствен план ще подлежи на екологична оценка. Така че всички процедури ще бъдат правилно приложени”, заяви Мирослав Калугеров, директор на дирекция „Национална служба защита на природата” към Министерството на околната среда и водите. 

„Ако бъде отхвърлено решението на тричленен състав, което отмени решението на Министерския съвет, очаквам една вахканалия по отношение на строителството в природния парк”, каза Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.

Промените в плана за управление на Национален парк „Пирин” доведоха до редица протести в началото на годината с искания за отмяна на плана и оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!