Въпреки призивите на властите да не се пътува за празниците, трафикът у нас в последния работен ден остана интензивен. Километрични опашки от автомобили се образуваха на изходите на столицата.

Целта на властите беше да спре голямото пътуване за Великден, за да се ограничи разпространението на заразата. От областните градове може да се излиза само по неотложни причини - като работа, регистрация по постоянен адрес или посещение на болница например. От МВР предупредиха, че ще има санкции за всички, които лъжат в декларациите. 

Държавата засилва контрола на пътуванията за четирите празнични дни по Великден. Повече полицаи ще патрулират на контролно пропускателните пунктове в областните градове, като декларациите на шофьорите ще бъдат щателно проверявани.

Oснованието „пътуване по работа“ ще отпадне като причина за минаване през КПП-тата от петък до понеделник.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки призивите на властта към гражданите да не пътуват по Великден – километрични опашки се извиха по изходите на София от рано сутринта. Повечето шофьори носеха попълнени декларации, други ги попълваха на пътя. 

Повечето отричат да се прибират заради празниците, като причини бяха изтъквани посещение при болен роднина или прибиране по постоянен адрес заради загуба на работа.

Снимка: btvnovinite.bg

От МВР предупредиха, че вече са открили стотици декларации с фалшиви данни. От 9 300 проверени в цялата страна – 640 души са написали, че пътуват за работа, но всъщност нямат трудов договор към посочените от тях фирми. Други 80 – посочили пътуването си като служебно, са регистрирани като безработни.

„И кого лъжем? Ние не лъжем системата. Лъжем своите близки. Намираме си основание, пътуваме, заразяваме се и последствията – виждаме какво става. Моят призив е такъв – не се опитвайте да заблудите никой. Заблуждавате само себе си. Останете си вкъщи“, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради неверните данни в пътните декларации ще има санкции, предупреди и премиерът Бойко Борисов. 

„Разпоредих само преди час на Маринов да бъдат максимално стриктни и всяка една декларация да я проверяваме. Виж колко хора се оказаха лъжци! Лъжат полицаите, че отиват на работа и си взимат пари от бюрото за безработни – от нашите и вашите пари. Сега сме включили и курсантите. Щом си лъжец, няма да вземаш пари!“, коментира министър-председателят.

Снимка: btvnovinite.bg

Нарушенията по КПП-тата се докладват в прокуратурата и ще се преценява дали пътуващите ще носят наказателна отговорност за фалшивите декларации или ще им се налагат глоби.

От МВР предупредиха, че освен за безцелни и празнични пътувания, ще следят и за скоростни нарушения. Камерите на КАТ ще са в действие въпреки извънредното положение.