Няма нова заповед на министърът на здравеопазването Кирил Ананиев за нов режим на напускане на областните градове, посочи главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Вчера хората се юрнаха на изходите на София, беше страшно, не знам къде отиват тези хора , коментира главният секретар.

Предстоят четири почивни дни – повечето предприятия и държавни служби не работят, и основанието за отиване на работа ще отпадне, отбеляза още Ивайло Иванов. 

От направените проверки но декларациите, оставени на контролните пунктове на областните градове, са констатирани някой нередности, обяви главният секретар на МВР. 

Проверките са на случаен принцип, досега да прегледани малко над 9000 документа. „641 не притежават трудов договор към фирмите, които са посочили. 80 лица са регистрирани в бюрата за безработни“, отчете Ивайло Иванов.

„Полицаите на пунктовете не са там за подигравка и да ги излъжем.  Декларациите са за да се проверява основанието за пътуване. Не лъжем системата, а своите близки. Заблуждавате само себе си, останете си вкъщи“, призова Ивайло Иванов.

На територията на цялата страна са изградени КПП, като общият им брой е 215. „За да не се допусне движение без цел или без аргумент, ще усилим служителите по пунктовете“, допълни директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски.

Близо 4000 православни храма ще бъдат охранявани по Великден, като полицейското присъствие около тях ще бъде засилено. „Служителите на Пътна полиция също ще работят, ще изкараме и нови екипи, които ще работят с уреди за скорост и ще следят за превишена скорост и други нарушения“, допълни Терзийски.

СДВР има ангажимент да охранява териториите около храмовете в столицата. Ще има КППТ пред по-големите храмове, а гражданите трябва да бъдат на 2 метра един от друг. 

„От вчера има 23 КПП-та в квартал „Факултета" и 5 във „Филиповци". Вътре също има екипи за контрол на спазването на санитарните мерки – избягване на струпване на хора, носене на маски и недопускане на безцелно движение вътре“, съобщи директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Ако МВР не може да се справи със спазването на противоепидемичните мерки, едва тогава ще се мисли за помощ от армията, каза главният секретар на МВР. Той посъветва всички шофьори на таксита да бъдат с маски. Ако не носят - ще бъдат глобявани, каквито случаи вече има. 

Близо 800 са досъдебните производства за нарушаване на карантината. 5889 са актовете по закона за здравето, 2534 от тях са за неносене на маски.

  • МЗ предлага: Заразените с COVID-19 да останат вкъщи 14 дни, а контактните – 10 дни
  • 442 са новите случаи на COVID-19 за денонощие у нас
  • Има или няма карантина за учениците при болен от COVID-19?
  • COVID-19 и ваксините: 14-дневната заболеваемост продължава да се покачва
  • Скок на заболелите от COVID-19 и грип у нас
  • Ръст на заразените с COVID-19: Над 3200 души се ваксинираха за последните три дни
  • Ваксинация срещу COVID-19: МЗ осигурява 1,3 милиона ваксини на Рfizer/Biontech
  • Без карантина за коронавирус: Здравните власти предлагат отпадането на задължителната изолация
  • Близо 3 млн. COVID тестове са останали неизползвани в училищата
  • У нас за първи път установиха варианта XBB.1.5 на COVID-19