„Не съм пъдарин, говоря на хора – който прояви разум… Не са избягали от мен, избягали са от карантината. Като си заразят родителите…“ – така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в Мизия решението на хиляди българи все пак да опитат да преодолеят мерките срещу разпространението на коронавируса и да пътуват за великденските празници.

„Има закон, който го хванат, ще го накажат, но това е „след дъжд – качулка“. Не са надхитрили мен или полицията, надхитрили са… Дано съдбата им не е такава. Огромна част спазват карантината. Този, който от София, която е огнище, или Смолян, където се очертава, отиде при възрастните си роднини, на неговата съвест ще лежи“, предупреди министър-председателят.

Той подчерта, че мерките у нас работят и демонстрация за това е, че с отхлабването им около Цветница и пазарите сме регистрирали скок от под 10 до над 40 нови случая на ден. Защо някои европейски лидери говорят за облекчаване на режима в страните си? „Много от моите колеги просто правят успокояваща терапия на народите си, излизат и казват: „След две седмици“, „Много скоро“, „Магазини до 800 квадрата“ – ние не сме ги спирали!“., отговори Борисов.

Няма лекарство, няма ваксина, светът не знае икономически какво ще се прави, вътрешното напрежение в страните става огромно, призна премиерът. Той отбеляза, че също желае по-леки рестрикции, но ситуацията не го предполага: „Като гледам как вървят приходите в бюджета с финансовия министър, изтръпвам. Трябва да ви запазим живи, сигурен съм“.

Премиерът подчерта, че има достатъчно количество надеждни PCR тестове. „Там, където има огнища, масово се тестува. (…) Не означава 7 млн. българи да се тестват, има методики, по които се прави“, обясни Бойко Борисов и за пореден път подчерта, че няма как да се скрият скокове в заболеваемостта и смъртността у нас.

Той разкритикува „фиксацията“ по отношение на бързите тестове, като посочи, че те дават само моментно състояние и трябва да се правят непрекъснато. „Призовавам нашите политически противници да не дават държави за пример, че ги прокълват – Сингапур ги разсипаха последните 2-3 дена. Даваха за пример нашите съседи от Турция, Русия. Президентът Путин изкара армията – и на всеки телефонът е свързан със службите“, каза още министър-председателят.

Той призна, че очаква „тежък Великден“: „Единствени ние не си затворихме църквите в света. Дано да има добър знак за това“.

  • МЗ предлага: Заразените с COVID-19 да останат вкъщи 14 дни, а контактните – 10 дни
  • 442 са новите случаи на COVID-19 за денонощие у нас
  • Има или няма карантина за учениците при болен от COVID-19?
  • COVID-19 и ваксините: 14-дневната заболеваемост продължава да се покачва
  • Скок на заболелите от COVID-19 и грип у нас
  • Ръст на заразените с COVID-19: Над 3200 души се ваксинираха за последните три дни
  • Ваксинация срещу COVID-19: МЗ осигурява 1,3 милиона ваксини на Рfizer/Biontech
  • Без карантина за коронавирус: Здравните власти предлагат отпадането на задължителната изолация
  • Близо 3 млн. COVID тестове са останали неизползвани в училищата
  • У нас за първи път установиха варианта XBB.1.5 на COVID-19