Дракула от Созопол е най-вероятно е бил недолюбван в града, за да има тази съдба. Причината да се смята, че намереният скелет е на вампир е начинът, по който е умъртвен с копие в сърцето. Желязото, с което е убит човекът, се нарича скрица и се прави от сурово желязо, разкри професор Божидар Димитров.

Скелетът е на около 700 години. По думите на директора на НИМ той най-вероятно е на пират на име Кривич, който е управлявал града по това време. Тогава България и Византия били съюзници и водели война с Генуа. Управникът загубил войната, а след това Созопол бил разрушен.

Димитров предположи, че т.нар. вампир със сигурност е бил известен човек, който най-вероятно е бил с високо обществено положение.

Според професора това е важно откритие и е свързано с вярванията, че човек, който е живял праведно отива в небето, а лошите хора остават тук на земята, за да тормозят другите. Димитров заяви още, че находката в манастирския некропол не може да се нарече сензация, но е интересно откритие. До сега само веднъж в Созопол е намирано подобно странно погребение.

Скелетът на вампира ще бъде изложен от събота в Националния исторически музей и всеки, който иска може да го види.