Санкциите, наложени от САЩ на шестима българи, сред които Делян Пеевски и Васил Божков, предизвика изявления от президента и от основните политически сили.

„Когато аз говорех, мнозина мълчаха и се спотайваха. Да се говори днес е лесно и безопасно“, каза държавният глава Румен Радев.

От ГЕРБ обявиха, че подкрепят мерките по Закона „Магнитски“. Коментираха и санкционираните лица.

„Моите отношения с Пеевски отдавна съм ги заявил и те са чисто политически. Нито имаме фирми, нито общ бизнес, нито каквото и да било. Никога не сме получили стотинка от лицето Божков – никога“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По отношение на Илко Желязков той допълни, че Екатерина Захариева го е уволнявала два пъти, а той не се е срещал с него.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова от своя страна призова Иван Гешев да започне разследване по казуса и уточни, че споменаваният от САЩ лидер, взимал подкупи от Божков, не е тя.

„Не съм аз, ако мога да се пошегувам. Не можем да гадаем, това е работа на прокуратурата да изясни кой е този човек и да започне разследване. Допускам, че ще има ефект върху изборите, особено ако не спрем дотук“, заяви Нинова.

Според "Има такъв народ" американският доклад е подкрепа за гражданското общество у нас.

„Вчерашният американски доклад дипломатично посочва корупцията по най-високите етажи на властта и ролята на прокуратурата в покровителстването на тази корупция. Но тези чудовищни зависимости ги посочи по-рано самото българско гражданско общество. Нима забравихме, че над 200 дни хиляди български граждани в десетки градове у нас, а и в чужбина искаха оставката на главния прокурор и на онзи настоящ политически лидер?“, написа Слави Трифонов във „Фейсбук“.

Партията на Делян Пеевски - ДПС, го подкрепи напълно:

„Напомняме, че г-н Делян Пеевски не е заемал висша публична длъжност от 2009 година досега, освен че е бил народен представител от ДПС. ДПС очаква факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ. Дотогава оставаме солидарни с личната позиция на г-н Делян Пеевски.“

„Демократична България“ поискаха освен разследване на Пеевски и Божков и оставката на Илко Желязков от бюрото за контрол на СРС.

„Той трябва да си подаде оставката, както и главният прокурор Иван Гешев“, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Изправи се! Мутри вън!" обявиха, че ще искат анкетна комисия по казуса в следващия парламент и имат подозрения кой е корумпираният политически лидер.

„Най-вероятно е този, който управляваше еднолично държавата и чиито финансов министър не събра 700 милиона лева такси за хазарта“, заяви Мая Манолова.

Междувременно ВМРО, чийто кадър също е посочен в доклада, отмениха насрочената си за днес пресконференция.

Днес се чуха призиви от различни политически партии да се състави парламентарна комисия по този скандал, след като се избере новия 46-ти парламент. А други призоваха президента да свика КСНС по темата.