Ще продължим да работим по казуса със спортните съоръженията на Витоша чрез промяна на Плана за управление с решение на Министерски съвет и съответно промяна в Закона за горите. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов при инспектиране на Драгалевския лифт, съобщи „Фокус”.

Симеонов заяви, че по този начин съоръженията ще бъдат подменени и софиянци ще могат да се наслаждават на красотите на планината. Той заяви, че лифтът е едно от най-старите действащи съоръжения и е сред реликвите на Балканите и Европа.

„За пореден път се убедихме, че тези съоръжения плачат за смяна и съвременно „зелено“ робство България не трябва да се допуска, имам предвид непрекъснатите пречки, които се създават за най-елементарни действия за обслужване на обществото“, посочи той.

Действащият план за управление на Природен парк „Витоша“ не позволява да бъде направена, каквато и да е промяна на съоръженията, отбеляза и министърът на околната среда и водите Нено Димов. Според него  софиянци не заслужават подобен тип съоръжение, а по-модерно.

Министър Димов уточни, че тази промяна трябва да мине през съответната процедура и експерти да се произнесат, защото в момента не може да се направи никаква стъпка.

Снимка: БГНЕС

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ посочи в отговор, че лифтовете в Природен парк „Витоша“ спокойно могат да бъдат модернизирани и подменени, без да има нужда да се променят закони.

„Действащият план за управление на Природен парк „Витоша“ забранява изключване на горски територии с цел ново строителство, но Законът за горите, с поправка отпреди 6 години, след протестите от Орлов мост, позволява модернизиране или подмяна на лифтовете без изключване от горските  територии”, отбелязват от неправителствената организация.

„Витоша ски” покани Валери Симеонов, Нено Димов, Елен Герджиков и представител на спортното министерство да проверят днес състоянието на лифта и съоръженията на Витоша.

„На Витоша трябва да се случи нещо, иначе няма да има никакъв екологичен транспорт. В момента в двете части – в зоната на хижа „Алеко“ и около Златни мостове, през събота и неделя излизат около 5000 автомобила. Може да си представите какъв природен парк е това, когато 5000 автомобила бълват газове. Зимата е по същия начин“, каза Костадин Костадинов – изпълнителен директор на „Витоша ски”.