Нов план за управление на природен парк "Витоша" ще реши проблемът със ски съоръженията и достъпа на софиянци до планината. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Идеята беше подкрепена от собственика на голяма част от съоръженията на Витоша, но еколозите са против. Общински съветници пък искат разваляне на договора с концесионера.

Симеоновския лифт е единственото съоръжение, с което любителите на планината и ските в моемнта могат да се качат на Витоша. Другият начин е с кола или автобус, но през почивните дни редовно ставаме свидетели на задръствания по шосетата към планината. Драматично стои и въпросът със ски пистите и съоръженията към тях.

След Банко, и Витоша се оказа гореща тема за политици, еколози и любители на ски спорта. Част от опозицията в Столичния общински съвет поиска ревизиране или разтрогване на  приватизационния договор със собственика на голямата част от съоръженията – "Витоша ски" АД.

Според председателя на Общинския съвет Елен Герджиков обаче това не е решение, а трябва да се върви към нов план за управление на Природен парк „Витоша”: „Той не предвижда абсолютно никакво допълнително застрояване в планината. Това е възможността да гарантираме интереса на софиянци, модернизацията. Ако не се приеме нов план за управление или актуализация, този собственик на тези съоръжения реално е бетониран, не може да влезе друг инвеститор”.

Председателят на Столичния общински съвет изнесе и данни за проверките на Витоша ски. От 2008 година досега са направени 11 проверки, които са констатирили едно нарушение – неспазено задължение по договора за запазване на 60 работни места. При проверката са установени 47, а дружеството е глобено над 120 000 лева.

Собственикът "Витоша ски" заявиха, че те от години предлагат стъпки, които да развият туризма на Витоша, сред които и план за създаване на ски зона "Алеко". Радослав Пеев от компанията подчерта, че не искат да строят хотелска база, а лифтове и писти.

Според собственика досега плановете били блокирани в съда от „зелени” неправителствени организации. И днес еколозите не приемат идеята за нов план за Витоша. „Ако този план се приеме, ще има тежки последици за природата – изсичане на около 4000 хектара гори и тяхното застрояване, което ще доведе до лишаване на гражданите от питейна вода, ерозия, увреждане на природната среда”, предупреждава Тома Белев.

Според общинарите новият план е готов отдавна, а процедурата се движи от екоминистерството.