Симеоновският лифт е преустановил работата си за най-малко 40 минути поради повреда на един от лагерите за задвижване на дизел-агрегата. Това заяви изпълнителният директор на „Витоша ски” Костадин Костадинов. Заради инцидента хора останаха блокирани в кабинките.

„Това е техника, там има хиляди детайли. Въпреки, че съоръженията се инспектират постоянно, не може всеки лагер да се проверява ежедневно, тъй като те са капсуловани”, обясни Костадинов.

По думите му съоръжението вече работи нормално. Според туристи, обаче, се е наложило да останат на място за час. Звънели на стационарния телефон на съоръжението, както и на 112. Разбрали само, че има техническа повреда. Някои ще си търсят правата в съда.

С изключение на зимния сезон, лифтът работи само в почивни и празнични дни.

Симеоновският лифт не спира за първи път. През януари причината беше заледяване. А през септември миналата година - авария в електроподаването.

„Нашата идея от години е да сменим съоръжението. Ние ги поддържаме изправни, но просто е хубаво да се сменят с нови”, коментира още шефът на фирмата. Именно амортизацията на лифтовете се изтъква като причина от „Витоша ски” много от съоръженията в планината да не работят.

Според екоактивисти, обаче, под прикритието на строеж на нови лифтове фирмата иска да сече и да строи още инфраструктура в парка. "Витоша ски" беше обвинена, че нарочно прави планината недостъпна даже в пика на ски сезона - твърдение, което концесионерът отрича.