Ваксинирането срещу коронавирус при бременните жени е безопасно и препоръчително, твърдят лекари и имунолози. 

По време на първата си бременност Цвета Макгрегър открива, че има тромбофилия - състояние с повишен риск от образуване на кръвни съсиреци. Това не я спира и още след поставянето на втората доза през април забременява без проблем за втори път.

„Това беше изцяло мое решение, продиктувано от убедеността ми, че това ще ме предпази, мен и плода, и ще ми даде спокойствие през тези девет месеца“, каза Цвета Макгрегър.


По думите на медицински специалисти тенденцията е при бременни COVID-19 да протича по-тежко, а рисковете за усложнения са най-големи в последния триместър. Затова е препоръчително ваксинирането да бъде преди това. И още, жените могат да се ваксинират и преди, и по време на бременността. Препоръчителни са РНК-а ваксините – "Пфайзер" или "Модерна".

„Това важи за тези пациенти, които имат и други проблеми освен, че са бременни, жени с диабет, с наднормено тегло и затлъстяване, с хипертония, с други съпътстващи белодробни заболявания, с многоплодна бременност“, обясни проф. д-р Виолета Димитрова, началник на Клиниката по патология на бременността в СБАЛАГ ''Майчин дом''.

И имунологът академик Богдан Петрунов потвърждава, че ваксината срещу COVID-19 е безвредна за бъдещата майка и плода.

 „Досега няма данни от всички проучвания от две години, че има увреждания на генетичния материал, на половите клетки от приложението на ваксините. Образувалите се антитела преминават в плода, така че плодът става пасивно имунизиран“, отбеляза академик д-р Богдан Петрунов, алерголог-имунолог.

На Цвета й предстои този месец да види второто си дете за първи път. Тя каза, че планира да си постави бустер, след като роди.

Според академик Петрунов за кърмещите жени също няма противопоказания да се ваксиснират.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!