Без опашки, но и на повечето места без избор на ваксина. Имунизирането на записалите се през електронния регистър започна днес.

До неделя в най-големия имунизационен пункт във ВМА са записани 1111. За днес по списък са 275.

20 000 души са упражнили правото си на избор какъв вид ваксина искат и на практика губят автоматично правото си за ваксина.

Записан в системата, но върнат – когато отива на мястото за поставяне на ваксина в 25-то ДКЦ, Лъчезар остава неприятно изненадан.

„Казаха, че не били запознати, че има въобще отворен ваксинационен център в ДКЦ-то. В портала още го има като опция, тя не е изчезнала“, казва Лъчезар Николов.


Оказва се, че има върнати и други пациенти. На тях е обяснено друго – заради липса на ваксини. Питаме в ДКЦ-то къде е пунктът за имунизации. Отговорът е – „Ние нямаме“.

На 5 март заместник-министър Жени Начева увери:

„Координираме записването  с доставките, така че да не се получава така, че да отидат на места, където няма съответните ваксини“.

Въпреки че фигурира в електронния регистър за записване за ваксина, 25-то ДКЦ не е отворило имунизационния пункт. Причината – болен персонал.

В големите центрове ваксини имаше и организация, но избор на препарат - не. Хората бяха имунизирани само с „АстраЗенека“.

Програмистът Даниел отказа реда си, защото е заявил, че иска РНК ваксина. 

Здравните власти заявиха, че който не иска да се ваксинира с наличното в момента, може да се запише в системата отново.

Лични лекари пък настояха за ясни правила при разпределянето на ваксините, за да не се стига до опашки пред кабинетите и да се избегне липсата.

„На маймуни ни направиха, луди станахме! Казвам ви го в прав текст. Те са записани януари месец, два месеца! Не може ти вчера ти да си се записал в оня, електронния списък, и да превариш тия в тоя списък, дето не може да бъде хакнат. Айде да ми го хакнат! Да видим хакерите и как някой ще ми го подмени“, коментира Георги Миндов.

Джипитата поискаха още препарати срещу COVID-19 да се разпределят в съотношение 3 към 1, повече за тях и по-малко за ваксинационните центрове.